Grote familiebedrijven overwegen Trust wegens introductie openbaar aandeelhoudersregister. « LegalWise

Grote familiebedrijven overwegen Trust wegens introductie openbaar aandeelhoudersregister.

Door Rob Beks | categorieën Contracten


Geplaatst op 21 maart 2016 om 12:28


Vooral bij de grotere familiebedrijven leidt de wens voor privacy tot een mogelijke toevlucht tot de Anglo-Amerikaanse trustvorm. Dat is tenminste de conclusie van accountant EY na een rondgang langs haar cliënten in Nederland.
Het gaat erom dat wanneer een vennootschap wordt ondergebracht in een Anglo-Amerikaanse trust, geen openheid hoeft te worden gegeven over aandelenbezit. Hiermee wordt het openbare register in Nederland omzeild waarin iedereen met een belang vanaf 25% met naam en toenaam wordt genoemd. Het openbare register is opgezet om misbruik door criminele organisaties tegen te gaan. Tegelijkertijd leidt dit juist tot onrust bij familie-aandeelhouders. Nu zij met naam worden genoemd ontstaan er grote zorgen over hun veiligheid.

Natuurlijk kan ook een commanditaire vennootschap of een STAK (stichting administratiekantoor) worden opgezet om aandelen te beheren en eigenaren van aandelen anoniem te houden.

Benieuwd naar meer informatie over de opzet van een trust of de inrichting van een CV of STAK? Praat er eens over met Rob Beks.


"Rob Beks is ook zelf ondernemer. Dat praat een stuk gemakkelijker."

Rob Beks

Advocaat